divendres, 24 de març de 2017


“A nivell personal, m’ha aportat moltes coses positives”
 

Com molta gent sap, aquí, a l’Institut de Vilablareix, disposem d’una infermera que ens ve a visitar una vegada a la setmana. Qualsevol alumne pot demanar hora amb la Manuela Núñez si ho considera adient.
Hola, bona tarda Manuela.
Hola, bona tarda.
Bé, primer de tot ens agradaria preguntar-te: Com vas decidir dedicar-te al món de la infermeria?
Bàsicament per vocació, perquè des de petita sempre m’havia agradat... Vocació pura i dura!
Quan temps portes exercint com a infermera?
Des de l’any 1988.
Què canviaries de la teva professió?
A vegades no tenim recursos ni disposem de tot el que volem... Però si t’agrada el que fas, sols trobar les maneres de substituir les carències que puguis trobar.
Els diners hi poden influir, però principalment és mala gestió. En general, crec que som uns privilegiats en aquest país.
Després de tots aquests anys dedicant-te a la medicina, si poguessis tornar a escollir, faries la mateixa carrera o en voldries fer una altre?
Sí, tornaria a fer la mateixa ja que no me’n penedeixo.
Quina és la experiència més difícil que has tingut com a infermera?
Quan vaig acabar la carrera, vaig entrar a urgències; després vaig fer l’especialitat de cures intensives i després reanimació. Finalment he acabat a primària. A tot arreu hi ha hagut experiències dures, però sobretot a cures intensives on hi he trobat joves que han patit greus accidents i casos semblants. Al final s’agraeix molt ajudar a aquestes persones i a les seves famílies.
Ser infermera, en què creus que t’ha ajudat per millorar les teves qualitats personals?
M’ha ajudat molt a empatitzar, a ser més forta, perquè quan veus situacions molt dures t’ajuda a replantejar-te la teva pròpia vida. A nivell personal m’ha aportat moltes coses positives.
Quan vas començar a fer aquestes visites al institut?
Vaig començar a l’Institut Salvador Espriu a l’any 2007-2008 i aquí dos anys després de que s’inaugurés l’institut.
Sabem que, a part de venir al institut, treballes al Cap de Vilablareix. Tractes exclusivament a nens i nenes, o també ets metgessa d’adults?
Principalment, tracto a nens i nenes. Estic a Vilablareix, Aiguaviva i Fornells. Però per sobre de tot sóc infermera i de urgència puc tractar a qualsevol, qui ho necessiti.
Normalment, tens més visites de nens o de nenes al institut?
No t’ho sabria dir. Segurament més nenes però no per gaire, perquè també venen bastants nois, tot i que sembli que no. Podríem dir 40%-60%.
Quan et visiten a l’institut, normalment, quin tipus de preguntes et fan?
De tot. Hi ha coses molt banals, per exemple mal d’ulls o mal d’esquena o sobre l’alimentació o coses més emocionals/psicològiques, que afecten a la conducta; temes com el tabac, l’alcohol, etc.
Alguna vegada t’han visitat per algun dubte sobre el tema sexual?
Sí, varies vegades.
Moltes gràcies Manoli per concedir-nos aquesta entrevista tan interessant, fins la pròxima.
A vosaltres! Fins aviat.
Paula Brossa i Anna Castelltort. 13/ 12 / 16Festival nadalenc a
l’Institut de Vilablareix
 
    Com cada any, l'últim dia del primer trimestre, abans de començar les vacances de Nadal, a l'Institut de Vilablareix vam celebrar un festival Nadalenc.


Primer de tot, vam passar la primera hora al institut amb els tutors, vam ordenar la classe, vam parlar del trimestre...  Seguidament vam estar un quart d’hora al pati per esmorzar i després vam agafar els autobusos i ens vam dirigir al Local Social de Quart.
Un cop allà ens vam asseure tots els cursos per ordre i, quan ja hi érem tots, l’espectacle va començar.
Cal dir que tot i que cada any sigui espectacular i molt agradable, aquest any ens hem superat!
L'actuació dels presentadors (Raquel Barceló, Isaac Canals, Joan Vicens i Farners Cisterna) va ser brillant i van portar l'espectacle d'una forma enginyosa, sense deixar-se cap detall però sense que es fes pesat, amb un toc d'humor.

Els primers en actuar van ser els grups de 1r (1r A, 1r B, 1r C i 1r D), tots portats per la Margarida, la professora de música, la qual també dirigeix la coral de l’institut. Totes les actuacions dels alumnes de primer van estar molt ben executades. Ens van tocar cançons conegudes amb la flauta, element que es treballa a primer d’ESO. Tocaven acompanyats dels guitarristes, que van actuar repetides vegades, mostrant les seves habilitats.

Seguidament va actuar la Jana Barneda, mostrant el seu talent com a cantant. Ens va deixar fascinats i molt sorpresos davant aquella veu tan harmònica. Tot el públic, en profund silenci, es va emocionar i es va deixar portar per aquella meravellosa melodia.

Tot seguit, per animar el festival, la Clàudia de 4rt i l’Ariadna i la Maria de 2n, van regalar-nos una petita exhibició de gimnàstica rítmica interpretant la cançó “The Greatest”, de la Sia.
Llavors, la Margarida va tornar a pujar al escenari per mostrar-nos la seva brillant actuació amb la coral de l’institut, que també van anar acompanyats dels guitarristes.
Van cantar-nos varies cançons que, durant tot el trimestre, havien treballat i practicat voluntàriament.
Aprofitem per dir que qui vulgui es pot afegir a la coral amb la Margarida, que practiquen cada dijous després de classes.

Més tard, en Marc Daunis (professor de socials), l’Albert Escriu (professor d’ètica i filosofia), la Laura Querol (professora d’anglès) i en Jaume Trell (alumne de 3rA) també van tocar una peça de l’àlbum de Joe Hisaishi. En Marc estava al piano i els altres amb la guitarra. Van executar la cançó de tal manera que tots ens vam quedar observant amb admiració i respecte. Fins i tot alguns van deixar caure alguna llàgrima enmig d’aquell moment tant emotiu.
A continuació la Daniela i la Ariadna de 2n, ens van cantar una cançó molt dolça, mostrant unes veus que quasi tothom desconeixia d’elles.

Per finalitzar, la Jana de nou i la Daniela (professora de castellà) van cantar-nos una cançó anglesa; la Jana ens va mostrar el seu gran potencial, per segona vegada.
En general, el festival va anar molt bé i tothom va disfrutar d’allò més.
A més a més el Local Social estava acabat de reformar i s’ha de dir que les instal·lacions estaven en molt bon estat.
Esperem que tothom gaudís molt d’aquell espectacle i també desitgem que l’any que ve sigui millor!Anna Castelltort y Paula Brossa. 14/02/17.                                                                                                                  


CONCURS DE DIBUIX A GIRONA
 
 
Un any més, un nombre d’escoles incloent l’institut del nostre poble, l’ Institut de Vilablareix, participa al concurs de dibuix i pintura ‘’ Concurs pintura i vista Fontana d’or Girona exposició Joan Miró” que consisteix en dibuixar la part de Girona que més els agradi.

El passat divendres 21 d’octubre, els alumnes de 2n d’ESO de l’institut de Vilablareix van fer una sortida a Girona, van sortir de Vilablareix a les 9:15h i van tornar a les 14:30h, es van desplaçar amb el bus escolar i allà es van trobar amb altres escoles i instituts, tots individualment van participar en un concurs de dibuix anomenat “Concurs pintura i vista Fontana d’or Girona exposició Joan Miró”, que consistia en dibuixar i pintar una part de Girona, concretament de la Rambla i rodalies, que els agradés més, molts d’ells es van decantar per dibuixar la vista del riu des del pont Eiffel. Tenien 1h 30min, per dibuixar, pintar i entregar el dibuix, el punt d’entrega estava al costat del Pont de Pedra, abans de començar la Rambla. Alguns dels alumnes van posar-hi moltes ganes, no es van deixar ni un detall i van obtenir molts bons resultat, per altre banda, altres no van mostrari tan d’interès però tot i així hi van participar.
Van fer dos grups, un grup dibuixava i després passejava per Girona i es paraven a algun lloc a esmorzar (opcional) i sinó, portaven el seu propi esmorzar de casa, i l’altre grup a l’inrevés. Més tard, quan tots van acabar l’activitat de dibuix, tots junts van anar a visitar els diferents rius que ens presenta la bonica ciutat de Girona, van aprofitar per fer un cop d’ull a la diferent natura que trobem en diverses zones de la ciutat i així tenir més coneixements d’ella. En general va ser una primera sortida que els va agradar molt ja que va ser molt entretinguda i divertida, també ens van comentar que la recomanen per a l’any que ve.


Ona Matas i Judit Naya

dijous, 23 de març de 2017EXCURSIÓ A LA COOPERATIVA EMPORDÀLIA


El passat 3 de novembre del 2016 un conjunt d’alumnes de 3r d’ESO van tenir el plaer de visitar la cooperativa de Pau, anomenada “Empordàlia”.


El dia 3 de novembre del 2016 una part dels alumnes de 3r d’ESO de l’institut de Vilablareix vam realitzar una sortida a un poble de l’Empordà anomenat “Pau”. Allà vam visitar la seva cooperativa anomenada “Empordàlia” i ens van ensenyar el procés del vi i de l’oli.
Vam haver de dividir-nos en dos grups degut a que l’excursió no es podia realitzar per tantes persones. Per això, els professors van decidir anar-hi dos dies, anar una classe i mig grup d’una altre classe un dia, i el segon, els alumnes restants. A la primera visita van poder-hi assistir uns 46 alumnes.
Vam encaminar-nos cap a Pau a un quart de nou del matí. El trajecte va durar uns quaranta-cinc minuts. Quan vam arribar vam tenir un quart d’hora per esmorzar i seguidament ens van separar en tres grups i ens van presentar els monitors per poder començar la sortida el més aviat possible.


Per començar, ens van entregar un dossier que l’havíem d’anar realitzant al llarg de l’excursió. Seguidament ens van ensenyar els diferents tipus de vinyes que hi ha, també ens van comentar que hi ha dos tipus de conreu:  el que està en vas i l’emparrat. Es distingeixen per la seva manera de conrear, un està agafat per fils de ferro, per tant és tens i aferrat, i s’anomena “emparrat”. En canvi l’altre és lliure, és el en “vas”.
També ens van dir que hi ha dos tipus de raïm: el blanc i el negre. Amb els dos tipus de raïm es pot fer vi blanc i vi negre, perquè el que influeix en la elaboració del vi no és el color de la pell, sinó el temps que passa des de que s’agafa el raïm fins que s’elabora. Ens van dir que hi havia quatre varietats de vinya i que dues d’aquestes són autòctones, és a dir, d’aquí Catalunya.
Abans d’anar a dinar, vam anar a observar els diferents tipus d’oliveres i quines diferencies tenen. Es poden diferenciar segons la fulla, el fruit, l’escorça i la capçada. Hi ha dues varietats: l’argudell i el corivell:
La fulla: Es diferencia segons l’anvers i el revers. La de l’argudell té l’anvers de color verd fosc i el del corivell també, però una mica més clar. El revers de l’argudell és de color verd blanquinós i el del corivell és verd clar.
El fruit: El de l’argudell té forma de cor i el del corivell té una forma punxeguda.
L’escorça: La de l’argudell és clivellada i la del corivell ho és encara més.
La capçada: La de l’argudell té branques enlairades i la del corivell té branques caigudes.
Tot seguit, vam començar a caminar fins el lloc on dinaríem. Per arribar-hi vam haver de caminar dos quilòmetres. Un cop allà, els monitors que ens acompanyaven ens van dir que teníem quaranta-cinc minuts d’esbarjo. Unes quantes persones van aprofitar per anar a comprar alguna cosa com ara begudes, llaminadures, etc. D’altres van aprofitar per visitar l’espai on estàvem i escoltar música. Un cop acabats aquests quaranta-cinc minuts, ens vam tornar a reunir i ens vam dirigir cap a la cooperativa de Pau.
Quan vam arribar a la cooperativa de Pau, vam començar emplenant el dossier sobre l’elaboració de l’oli a fora, ja que a dins de la cooperativa hi havia molt de soroll i no es podia escoltar a la monitora. Tot seguit, ens van informar de que la recollida de les olives es porta a terme al novembre. Per a l’elaboració de l’oli  es duen a terme dues parts: La preparació de les olives i l’elaboració de l’oli. En la preparació de les olives influeixen cinc màquines: La tremuja, la ventadora, la rentadora, la tremuja amb bàscula i la caseta de control que a dins hi ha un home o una dona que controla la preparació de les olives. En l’elaboració de l’oli també influeixen cinc màquines: El molí, la termobatedora, el dipòsit i dues centrifugadores; una separa l’oli de la “pinyada” (la pela, la popa i el pinyol) i l’altre que separa l’oli de l’aigua vegetativa.

Seguidament vam passar de l’elaboració de l’oli a l’elaboració del vi.
La verema és la collita del raïm i es realitza al setembre i a vegades a l’agost. Els aparells que realitzen el procés d’elaboració del vi són: la desrapadora, la trepitjadora, la premsa i el dipòsit.
Segons vulguem obtenir un vi blanc, rosat o negre variarà el temps de contacte del most amb la brisa. El blanc no està en contacte amb la brisa mai, el rosat hi està 48 hores i llavors tenim tres varietats de vi negre; el negre jove, que està 1 o 2 setmanes en contacte amb la brisa i el negre criança i el negre de reserva que hi estan 21 dies.

Hi ha una planta dedicada a l’embotelladora que està formada per: una rentadora, una embotelladora, un manual i una màquina de precintar i una altre d’etiquetar.

A la cooperativa hi ha l’antic trull d’oli que tenen exposat, ens mostra com s’obtenia l’oli antigament. Els aparells que es feien servir eren:
Manual: s’agafaven les olives.
El molí antic: xafava les olives.
Termobatedora: fa la pasta més homogènia.
La premsa: separa el líquid del sòlid.
El dipòsit: separa l’oli i l’aigua.

Podem esmentar 5 diferències entre l’elaboració de l’oli antigament i l’actual:
La primera diferència és l’electricitat, al trull antic es feia servir menys i al trull actual més, ja que l’energia elèctrica s’utilitza molt més.
També es diferencia el treball manual, abans se n’havia de fer més i en el trull actual no tant degut revolució industrial.
La producció en el trull antic era menor a la del trull actual ja que per obtenir productes es necessitava més temps i més treball.
La qualitat del trull antic era menor a la del trull actual perquè amb el temps ha anat avançant.
I per acabar, també es pot diferenciar l’espai que ocupa el trull antic que és menor a la del trull actual.

Quan vam acabar de realitzar el dossier els de la cooperativa van tenir un gest molt maco i ens van deixar provar l’oli d’allà acompanyat de trossets de pa i un got d’aigua. Amb aquest acte vam acabar la nostre visita a Pau i ens vam dirigir als busos i després d’un trajecte de 45 minuts aproximadament vam arribar a casa nostre. Va ser una excursió molt bonica i entretinguda.


 Júlia Martínez i Nàdia Casals, 23 de novembre del 2016